Handdoekje leggen, niemand zeggen

Het historisch besef van nieuwe uitvindingen volgt pas later. Op de dag dat de perforator of ritssluiting werd gepresenteerd, was dit geen breaking news. Pas jaren later kwamen wij tot de ontdekking dat ons leven door deze uitvindingen drastisch was gewijzigd. Zo kwam er onlangs een klein nieuwsbericht over het ligbed tot ons, waarvan wij ons later zullen afvragen: “Waar was jij, toen bekend werd dat een hotel vakantie nooit meer hetzelfde zou zijn?”

Vergeet de ellende van het koffers pakken, het afgeven van de parkiet bij de buren, het tijdig online reserveren van de vliegtuigstoel en het extra betalen voor de te zware koffers. Al deze problemen vallen in het niet bij de grootste ergernis van de hele vakantie. Vanaf de eerste dag dat je op je vakantiebestemming je ogen opendoet, begint het irritante stemmetje in je hoofd te zeuren. “Niet blijven liggen, maar pak je handdoek op en ga rennen.”

Vakantie is topsport

Gedurende de rest van het jaar, heb je ’s morgens een vast ritme. Eerst nog een kopje koffie en de koppen snellen in de krant. Daarna is het aansluiten in de file of je staanplaats bij de NS claimen. Maar eindelijk is de dag aangebroken dat je van de welverdiende vakantie mag genieten en de dagelijkse sleur voor twee weken kunt onderbreken.

Hoewel, dat klinkt aardig, maar uitslapen is er tijdens de vakantie niet bij. Je bent ’s-nachts al drie keer badend in het zweet wakker geworden door een droom waarin je een zweepslag krijgt bij het aanzetten van het eerste tussensprintje. Zelfs het eetpatroon wordt erop aangepast. Bij het all inclusive diner worden de vetrijke en gefrituurde ingrediënten overgeslagen. Hier moet je tijdens het tweede deel van de run van kunnen profiteren om de man met de hamer niet tegen te komen. Gisteren is de concurrentie grondig geanalyseerd en de grootste tegenstanders vertonen tekenen van overmoed. De snelle Duitser is vandaag op een excursie naar de hippie markt gegaan. Stom, want iedereen weet dat een paar uur slenteren, je basissnelheid verlaagt en het kostbare seconden tijdverlies kan opleveren.

Een bezoek aan de hippie markt kan je een ligbed kosten

De wekker gaat in alle vroegte af en je weet direct dit wordt mijn dag. De handdoek ligt al voor het grijpen en de Nike airs staan klaar. Ongelofelijk maar gisteren was er een Engelsman op zijn slippers aan de run begonnen. Kansloos werd hij voorbij gerend. Net als bij de Elfstedentocht begint iedereen achter een lint. Bij het startschot kan de hotel medewerker nog net op tijd wegspringen achter een plantenbak, voordat hij vertrapt wordt. Je komt goed weg uit de startblokken, de bochten worden precies aangesneden en het beoogde bed is nog niet ontdekt door de concurrentie. Nog drie meter en je balt je handdoek alvast in een prop, nog drie lange passen en je mikt op de rugleuning. De handdoek gaat in een mooie boog door de lucht en op de landing zou zelfs Epke Zonderland jaloers zijn. Het is volbracht!

Je kunt de met spaarzegels bij elkaar gespaarde gratis handdoek van de Jumbo netjes draperen over het ligbed. Hij staat nu nog in de schaduw, maar over vijf uur is de zon op en zal deze front seat bij het zwembad voor veel jaloerse blikken zorgen. Maar nu eerst terug naar het hotelbed, want een ligbed bemachtigen op vakantie blijft een vermoeiende topsport. Gelukkig kan de wekker na de vakantie weer later worden gezet.

Dankszij Thomas Cook en Neckermann Reizen gaat hier nu verandering in komen en zal de ligbed race net als het vinden van het eerste kievitsei tot een uitstervende traditie gaan behoren.

En voor iedereen die denkt dat ik mijn fantasie voor deze column heb gebruikt, klik maar op de volgende links:

Voor 25 euro is ligbed de hele vakantie van jou

Dit filmpje ga je niet geloven!

De Ligbedden race is zelfs een Olympische sport

De eerste meters zijn cruciaal

 

 

Author: Jaap Rietdijk

Sinds ik columns schrijf bekijk ik de wereld met andere ogen. Meer opmerkzaam, meer vragen stellen en mensen observeren in hun dagelijkse gedrag. Met een andere blik waarnemen levert steeds meer verwondering op. Om het vervolgens op papier te krijgen is soms een moeizaam proces (schrijven = schrappen), maar gelukkig zijn er ook momenten van de bekende flow dat de woorden als vanzelf op het papier komen. Het indrukken van de “Publiceer” knop om de column op de website te krijgen, blijft nog altijd een magisch moment. Het volgende traject van het volgen hoe vaak columns worden gelezen en reacties krijgen levert weer nieuwe energie en inspiratie op. Schijven is een activiteit waarin een verhaal zich afspeelt in mijn hoofd en door van vage schetsen tot het invullen van details, het verhaal overgebracht moet worden naar de gedachtewereld van de lezers. Het uiteindelijke doel is om naast het schrijven van columns een parttime baan als schaapsherder te krijgen. Wat moet er niet mooier zijn om ’s morgens de staldeuren open te doen en met een knapzak met de kudde schapen de hei op te gaan en ’s middags als de kudde rustig aan het grazen is, onder de schaduw van een eikenboom, een nieuwe column te schrijven. Ziet u zich het al (net als ik), voor u?

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *