‘Omdat’ verrassende winnaar Woord van het Jaar

Met welk woord stijgen je kansen enorm om iets gedaan te krijgen? Het antwoord op deze vraag kan je niet alleen veel tijd besparen, maar biedt nog meer mogelijkheden. Daarnaast is het niet moeilijk om dit toe te gaan passen, omdat iedereen deze beïnvloedingstechniek kan leren.

Cialdini, de beroemde Amerikaanse schrijver van het boek ‘Influence’ heeft hierover een interessant experiment uitgevoerd.

Elke keer werd een vraag gesteld om voor iemand in de rij te komen bij het kopieerapparaat.

1) Sorry, ik moet 10 kopieën maken. Zou ik even voor mogen?

2) Sorry, ik moet 10 kopieën maken. Zou ik even voor mogen omdat ik haast heb?

3) Sorry, ik moet 10 kopieën maken. Zou ik even voor mogen omdat ik geen zin heb om te wachten?

Het cruciale verschil in deze zinnen is het woord ‘omdat’. Dit woord geeft extra brandstof aan de vraag. Bij optie 1 liet 60% de persoon voor zich in de rij. Geen slechte score, waaruit blijkt dat de meeste mensen sociaal opgevoed zijn.

Maar wat schetst onze verbazing als uit het onderzoek blijkt dat bij optie 2 het percentage stijgt tot 94%. Alleen maar door de toevoeging van een korte reden met het woord ‘omdat’. En dit daalt maar met 3% als we een echte onzin reden na het woord ‘omdat’ toevoegen. Na het woord ‘omdat’ stoppen we met bewust luisteren en nemen zelfs genoegen met een reden die niet logisch is.

Wij kunnen hier handig gebruik van maken in de dagelijkse privé- en werkcommunicatie.

Licht een verzoek altijd toe

Per dag maken wij ontelbare kleine en grote verzoeken. Dit kan variëren van “Wil jij de vuilniszak even buiten zetten?” Tot “Zou jij deze informatie morgen gereed willen maken?” Door het toevoegen van een korte motivatie, kan de bereidwilligheid al enorm toenemen. Als leidinggevende zou het verplicht moeten worden om de achterliggende reden bij ieder verzoek toe te lichten. Wie wil er nu niet een positieve stijging van 34% tot 94% op zijn vragen door één extra woord aan de zin toe te voegen. Het mooie hiervan is dat dit geen bewust gedrag is, maar dat dit in het onderbewustzijn gebeurt. Dus maak de vuilniszak vraag af met de volgende toevoeging: “omdat ik last van mijn rug heb.” En aarzel niet om bij de informatie vraag, het volgende toe te voegen: “omdat het van belang is voor de kwartaalcijfers.”

Op 19 december wordt het Woord van het Jaar 2017 bekend gemaakt. Rolkoffertoerisme, Fipronilei of aflosboete gooien hoge ogen. Maar mijn Woord van het Jaar is ‘omdat’ geworden. Niet omdat het moet, maar omdat het kan!

 

Author: Jaap Rietdijk

Sinds ik columns schrijf bekijk ik de wereld met andere ogen. Meer opmerkzaam, meer vragen stellen en mensen observeren in hun dagelijkse gedrag. Met een andere blik waarnemen levert steeds meer verwondering op. Om het vervolgens op papier te krijgen is soms een moeizaam proces (schrijven = schrappen), maar gelukkig zijn er ook momenten van de bekende flow dat de woorden als vanzelf op het papier komen. Het indrukken van de “Publiceer” knop om de column op de website te krijgen, blijft nog altijd een magisch moment. Het volgende traject van het volgen hoe vaak columns worden gelezen en reacties krijgen levert weer nieuwe energie en inspiratie op. Schijven is een activiteit waarin een verhaal zich afspeelt in mijn hoofd en door van vage schetsen tot het invullen van details, het verhaal overgebracht moet worden naar de gedachtewereld van de lezers. Het uiteindelijke doel is om naast het schrijven van columns een parttime baan als schaapsherder te krijgen. Wat moet er niet mooier zijn om ’s morgens de staldeuren open te doen en met een knapzak met de kudde schapen de hei op te gaan en ’s middags als de kudde rustig aan het grazen is, onder de schaduw van een eikenboom, een nieuwe column te schrijven. Ziet u zich het al (net als ik), voor u?

Share This Post On

5 Comments

 1. Ik ben met Oud en Nieuw mee gegaan naar Texel ,OMDAT, ik geen nee durfde te zeggen!!!!!

  Post a Reply
 2. I liked as much as you will receive performed right here.
  The caricature is attractive, your authored subject matter stylish.

  however, you command get bought an shakiness over that you wish be handing
  over the following. unwell unquestionably come
  further before once more as precisely the same nearly
  very often inside of case you shield this increase.

  My web-site – code (viticulture.colostate.edu)

  Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *