Een praatstok lost problemen op

Kan een stok helpen in een meningsverschil? Nee, niet om mee te slaan. Maar hoe dan wel? Lees waarom een speciale praatstok een eenvoudige oplossing is voor veel verhitte discussies en het briljante is dat dit toepasbaar is op het werk, thuis en in de politiek. 

Iedereen heeft tegenwoordig een uitgesproken mening. Je bent voor Zwarte Piet of tegen en geen regenboogkleur ertussenin.  Je bent voor opname van asielzoekers of tegen. Je bent voor de PVV of tegen. We worden steeds sterker in het “zenden” van standpunten, maar de knop van onze “luistermodus” weten we steeds minder te vinden. Prem uitnodigen in een talkshow is geen garantie voor hoor- en wederhoor. We horen alleen argumenten die onze mening bevestigen. Twitter en Facebook ontploffen zodra Sylvana Simons één zin heeft gezegd.

Laten we eens teruggaan in de tijd en kijken hoe de Indianen hier een geweldige oplossing voor hadden gevonden. De stamoudsten hadden nog geen social media en hoefden zich niet druk te maken of zij hun standpunt wel goed verwoord hadden op TV. Maar vergis je niet, ook bij een kringgesprek van stamoudsten konden de emoties bij het kampvuur hoog oplopen. Er waren ruzies over de jacht of de strijd tegen een naburige stam. Dan moest een protocol van orde en besluitvorming uitkomst bieden. Uiteraard hadden de Indianen hier nog nooit van gehoord, maar zij hadden wel een fantastische oplossing voor dit probleem. Een “praatstok” moest uitkomst bieden.

Luisteren wij nog wel echt naar elkaar?

Deze stok was een ceremonieel object dat was versierd met arendsveren en kristallen. Er gebeurde iets bijzonders als één van de stamoudsten deze praatstok in zijn handen nam. Alleen deze Indiaan mocht spreken en de rest moest verplicht luisteren. De praatstok ging pas over als de houder van de stok was uitgesproken en de volgende spreker het standpunt en de argumenten kon samenvatten. Hierdoor wist de spreker dat zijn standpunt goed was begrepen en kon hij met een gerust hart, de stok overdragen. Luisteren en begrijpen, zonder dat je het met dat standpunt eens hoefde te zijn. Ik weet niet of de volgende uitspraak van een wijze stamoudste komt, maar hij is wel toepasselijk.  “We hebben 1 mond en 2 oren, laten we deze in die verhouding gebruiken”.

We maken nu een sprong terug naar onze huidige tijd. Iedereen zit vast in zijn eigen gedachtewereld en het wordt als een teken van zwakte gezien als je je mening bijstelt. Kan iemand zich een discussie herinneren waarbij aan het eind één van de deelnemers ruiterlijk toegaf dat hij na het horen van zijn opponenten, van mening was veranderd?

Ik stel voor dat bij de komende verkiezingen de praatstok in ere wordt hersteld. Geert Wilders mag pas losgaan, als hij het standpunt van Alexander Pechtold goed heeft samengevat. Ik weet zeker dat het de kijkcijfers, met deze historische TV beelden, ten goede zou komen. Heb de tekst voor de aankondiging al klaar: “Als je praat hoor je wat je al weet, maar als je luistert is de kans groter dat je iets nieuws hoort”.

Met dank aan Karen de Vries voor het beschikbaar stellen van de foto.     Kijk op haar website voor meer boeiende informatie talking-stick.nl

Author: Jaap Rietdijk

Sinds ik columns schrijf bekijk ik de wereld met andere ogen. Meer opmerkzaam, meer vragen stellen en mensen observeren in hun dagelijkse gedrag. Met een andere blik waarnemen levert steeds meer verwondering op. Om het vervolgens op papier te krijgen is soms een moeizaam proces (schrijven = schrappen), maar gelukkig zijn er ook momenten van de bekende flow dat de woorden als vanzelf op het papier komen. Het indrukken van de “Publiceer” knop om de column op de website te krijgen, blijft nog altijd een magisch moment. Het volgende traject van het volgen hoe vaak columns worden gelezen en reacties krijgen levert weer nieuwe energie en inspiratie op. Schijven is een activiteit waarin een verhaal zich afspeelt in mijn hoofd en door van vage schetsen tot het invullen van details, het verhaal overgebracht moet worden naar de gedachtewereld van de lezers. Het uiteindelijke doel is om naast het schrijven van columns een parttime baan als schaapsherder te krijgen. Wat moet er niet mooier zijn om ’s morgens de staldeuren open te doen en met een knapzak met de kudde schapen de hei op te gaan en ’s middags als de kudde rustig aan het grazen is, onder de schaduw van een eikenboom, een nieuwe column te schrijven. Ziet u zich het al (net als ik), voor u?

Share This Post On

2 Comments

  1. Dank voor je verhaal en suggesties en de mooie foto 😉
    Het zou fantastisch zijn als de politiek zo’n mooi voorbeeld zou geven. Dan worden ze weer de rolmodellen die zo hard nodig zijn.
    Samenvatten tot de ander zich helemaal begrepen voelt. Dat is magisch. Je mag je verhaal vertellen en er wordt naar geluisterd. Dat doet iets met een mens. Je wordt serieus genomen. Daar wordt je sterker van en het creëert verbinding. Zeker als je de essentie samenvat, dan blijkt vaak dat de intenties helemaal niet zo verschillend zijn. Dan pas kun je met elkaar in gesprek gaan zonder te vechten.

    Post a Reply
  2. Ik ben benieuwd Jaap welke stok ik ga gebruiken na de 15 e Maart!!!

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *