Is het toeval als je donorhart krijgt?

Wie is het met de volgende stelling eens? “ Toeval bestaat niet, alle gebeurtenissen zijn van tevoren volledig bepaald en dus voorspelbaar ”

Wie het hiermee eens is, leeft een stuk simpeler. Je kunt alle verantwoordelijkheid van je af schuiven en alles lijdzaam op je af laten komen. Waarom zou je namelijk proberen om zaken te beïnvloeden, als alles toch al bepaald is? Je kunt hierbij ook alles en iedereen de schuld geven.

Lekker gemakkelijk, maar ik geloof er niet in. Wij nemen namelijk iedere dag honderden grote en kleine beslissingen, die onze levensloop bepalen. Wat te denken van onze eerste beslissing op een dag. Stappen we uit bed om te gaan werken als de wekker gaat of draaien we ons nog drie keer om en bellen daarna de baas om te zeggen dat hij vandaag niet meer op onze komst hoeft te rekenen. Je hebt je namelijk net bedacht, dat er die dag ook andere leukere dingen te doen zijn. Voor de beslissing van je baas hoef je in dit geval geen waarzegger te zijn.

En het nemen van beslissingen gaat zo de hele dag door. Gaan we met de bus of fiets? Schrijven we ons eindelijk in voor de nieuwe cursus of wachten we op het volgende semester? Drinken we het laatste glas uit het pak dat eigenlijk al één dag is verlopen? Grote en kleine beslissingen die wel degelijk gevolgen hebben.

 “Met een grotere schoen hadden we de WK finale gewonnen”

Naast al die gemaakte keuzes speelt het lot of toeval af en toe een cruciale rol in ons leven. Soms met gevolgen die niet levensbedreigend zijn. Wat te denken van de bal op de paal in de 90ste minuut van Rob Rensenbrink in de WK finale van 1978. Als het toeval onze spits van het Nederlandse elftal een grotere schoenmaat had gegeven, waren wij Hollanders in Argentinië wereldkampioen geworden.

In andere gevallen kan het toeval wel over leven of doodgaan. Is het toeval dat mensen die werkten in de Twin Towers, zich verslapen hadden op 11 september 2001?

Is het toeval dat er 150 kamerleden zijn en er jaarlijks 150 mensen overlijden in afwachting van een transplantatie?

Een paar weken geleden zagen wij het toeval weer onverbiddelijk zijn werk doen. Er is al heel lang een tekort aan donoren. Jaarlijks staan er ongeveer 1000 mensen op de wachtlijst voor een orgaandonatie en rond de 150 mensen gaan dood terwijl ze hierop wachten. Omdat de reclamecampagnes voor meer donoren te weinig effect hebben, is de politiek met een voorstel gekomen om de registratie om te draaien. De nieuwe donorwet bepaalt dat iedereen die geen keuze maakt, wordt geregistreerd als potentiële donor. Je kunt het hier mee eens of oneens zijn, het gevolg zal wel zijn dat de wachtlijsten korter worden en er minder mensen onnodig overlijden.

Er was echter bij de stemming in de Tweede Kamer nog 1 probleem. De kamer was verdeeld over dit onderwerp en het zou een dubbeltje op zijn kant worden of het wetsvoorstel zou worden aangenomen. Als alle 150 Kamerleden aanwezig zouden zijn bij de stemming, waren er precies 75 voor en 75 tegen. In dat geval zou het wetsvoorstel verworpen zijn.

Maar toen zocht het toeval een instrument om geschiedenis te kunnen schrijven en vond dat in de Partij voor de Dieren. Het kamerlid van deze partij (Frank Wassenberg) was de gelukkige en had die bewuste dag van de cruciale stemming, afspraken gemaakt buiten Den Haag. Frank hoorde bij de tegenstemmers en dacht nog ruim op tijd terug te zijn voor de stemming. Het toeval liet hem echter zijn mobiele telefoon uitzetten en daarna vastzitten in het openbaar vervoer. Daardoor was er met 75 tegen 74 stemmen een meerderheid voor het wetsvoorstel en dus aangenomen.

Je zult al jaren wachten op een orgaandonor en nu heeft het openbaar vervoer je overlevingskansen vergroot. Daarmee zijn we weer terug bij de eerste vragen of toeval bestaat en alles voorspelbaar is.

                          Toeval 3

Author: Jaap Rietdijk

Sinds ik columns schrijf bekijk ik de wereld met andere ogen. Meer opmerkzaam, meer vragen stellen en mensen observeren in hun dagelijkse gedrag. Met een andere blik waarnemen levert steeds meer verwondering op. Om het vervolgens op papier te krijgen is soms een moeizaam proces (schrijven = schrappen), maar gelukkig zijn er ook momenten van de bekende flow dat de woorden als vanzelf op het papier komen. Het indrukken van de “Publiceer” knop om de column op de website te krijgen, blijft nog altijd een magisch moment. Het volgende traject van het volgen hoe vaak columns worden gelezen en reacties krijgen levert weer nieuwe energie en inspiratie op. Schijven is een activiteit waarin een verhaal zich afspeelt in mijn hoofd en door van vage schetsen tot het invullen van details, het verhaal overgebracht moet worden naar de gedachtewereld van de lezers. Het uiteindelijke doel is om naast het schrijven van columns een parttime baan als schaapsherder te krijgen. Wat moet er niet mooier zijn om ’s morgens de staldeuren open te doen en met een knapzak met de kudde schapen de hei op te gaan en ’s middags als de kudde rustig aan het grazen is, onder de schaduw van een eikenboom, een nieuwe column te schrijven. Ziet u zich het al (net als ik), voor u?

Share This Post On

1 Comment

  1. Toeval bestaat voor mij niet en als het toeval eens toeslaat dan is het meer geluk dan wijsheid.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *