Waar een man woont, draagt hij de kroon

Wat zou het een geweldig nieuw TV format zijn als we van Paleis Huis ten Bosch een Big Brother maken. We kijken nu al met meer dan een miljoen naar de Meilandjes. Daarin hangt Martien alleen een lamp op of zaagt een boom om. Hoeveel kijkers zouden er dan wel niet inschakelen als we eindelijk eens een echte reallifesoap van koninklijke bloede te zien krijgen. 

Zolang er nog geen “Chateau Oranje Heibel” is kunnen we alleen maar gissen hoe het er achter de paleishekken aan toe gaat. Moet de koning bijvoorbeeld voor iedere vakantie een verlofbriefje invullen en laten tekenen door Rutte? En hoe gaat dan de discussie? “Ja maar Majesteit, u hebt van de zomer ook al 3 weken opgenomen en omdat Hugo en ik het momenteel wat druk hebben met een virus, zitten we wat krap in onze bezetting van de werkbezoeken.” “Luister eens Mark, ik werk iedere kerst al om naast een kerstroos een motiverende peptalk te geven en volgens mijn koninklijke cao mag ik die feestdagen met dubbele airmiles in het regeringstoestel compenseren.” “Vooruit dan maar Majesteit, maar geen selfies maken met Giorgos en na de vakantie drie extra pers bezoeken afleggen bij een teststraat, een ic-afdeling en het GGZ-callcenter. En nog een ministeriële tip: Vergeet geen annuleringsverzekering af te sluiten”

Koninklijke vliegschaamte

Terwijl de KLM probeert om de miljarden subsidie terug te betalen, door iedere vlucht zo vol mogelijk met passagiers te krijgen, presteert ons koningshuis het om het regeringsvliegtuig leeg terug te laten vliegen. En dan straks in de Kersttoespraak weer schaamteloos aandacht voor het milieu vragen. Voor de terugreis waren ze wel zo slim om met een KLM lijnvlucht te reizen. Zouden ze nog bij hebben moeten betalen omdat ze teveel koffers bij zich hadden?

Een goede spindoctor had ervoor gezorgd dat er op de terugvlucht een paar alleenstaande vluchtelingenkinderen uit Lesbos waren meegenomen. Er zijn vast nog wel een paar kamertjes vrij in het paleis en als deelnemers aan “Steenrijk, straatarm” zou het dit keer positieve publiciteit opleveren.

Ben ook razend benieuwd hoe Willem-Alexander het als enige man in het gezin uit heeft gelegd dat de vier vrouwen weer hun koffers moesten (laten) inpakken. Met het Argentijnse temperament en kinderen in de puberleeftijd, zou het mij niet verbazen als er binnenkort een PostNL busje stopt voor de Griekse villa met een nieuw Delfts blauw servies. 

Laten we eerlijk zijn de kreet “Waar een man woont, draagt hij de kroon” kan onze koning voorlopig wel als spreuktegel van het koninklijk toilet weghalen. 

Author: Jaap Rietdijk

Sinds ik columns schrijf bekijk ik de wereld met andere ogen. Meer opmerkzaam, meer vragen stellen en mensen observeren in hun dagelijkse gedrag. Met een andere blik waarnemen levert steeds meer verwondering op. Om het vervolgens op papier te krijgen is soms een moeizaam proces (schrijven = schrappen), maar gelukkig zijn er ook momenten van de bekende flow dat de woorden als vanzelf op het papier komen. Het indrukken van de “Publiceer” knop om de column op de website te krijgen, blijft nog altijd een magisch moment. Het volgende traject van het volgen hoe vaak columns worden gelezen en reacties krijgen levert weer nieuwe energie en inspiratie op. Schijven is een activiteit waarin een verhaal zich afspeelt in mijn hoofd en door van vage schetsen tot het invullen van details, het verhaal overgebracht moet worden naar de gedachtewereld van de lezers. Het uiteindelijke doel is om naast het schrijven van columns een parttime baan als schaapsherder te krijgen. Wat moet er niet mooier zijn om ’s morgens de staldeuren open te doen en met een knapzak met de kudde schapen de hei op te gaan en ’s middags als de kudde rustig aan het grazen is, onder de schaduw van een eikenboom, een nieuwe column te schrijven. Ziet u zich het al (net als ik), voor u?

Share This Post On

3 Comments

 1. Jaap, Je column is weer geweldig. Ze zullen zich nu wel dood vervelend in het onrustige Nederland.

  Post a Reply
  • broeder
   een fantastisch epistel 👍
   onze Vader zou gegniffeld hebben 😀

   Post a Reply
 2. Weer een mooie en scherpe episode in deze toch al bijzondere tijd 👍.

  Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *